Шведският пазар за разплащания на дребно се отдалечава с голяма

...
 Шведският пазар за разплащания на дребно се отдалечава с голяма
Коментари Харесай

Утопия ли е безкешовата система в Швеция?

 Шведският пазар за разплащания на дребно се отдалечава с огромна скорост от потреблението на пари в брой. Наличното количество банкноти в обращение се е намалило до 1% от брутния вътрешен артикул на скандинавската страна. Тази наклонност повдига редица въпроси към ролята на страната в пазара на разплащания, написа заместник-гуверньорът на Централната банка на Швеция Сесилия Скингсли за World Economic Forum.
В продължение на няколко века централните банки на страните дават на обществото банкноти и монети. Ако кешът престане да работи, ще остави всички лица да разчитат на частния бранш за достъпа до парите и методите за разплащания.

Това би била невиждана историческа смяна.

Централната банка на Швеция, Riksbank, преглежда възможните последствия от тази смяна, в това число и въпроса по какъв начин да построи цифрова валута (е-крона), която да бъде ръководена от нея.

Какво съставлява в своята същина тази е-крона?
 
Нека стартираме през цялото време, предлага Скингсли.

Шведското законодателство дава опция на търговците, заведенията за хранене и другите компании да откажат да одобряват пари в брой, като за задачата те би трябвало да слагат табела, която да предизвестява клиентите.

Заедно с банките, които стопират да оферират кешови услуги, наклонността от загърбването на парите в брой продължава да се развива скоростно.

Още повече, че огромна част от шведските жители поддържат това встъпление от страната и са склонни да се приспособяват към новите условия и технологии, като повече от половината от популацията към този момент е свалила разнообразни приложения за цифрово разплащане.

Чрез основаването на връзка сред обособените банкови сметки с мобилния номер, в Швеция е извънредно елементарно и комфортно да пазаруваш или да платиш сметката в ресторант, да събереш пари за коледен подарък или да платиш сметките. Всичко това става благодарение на построената от Riksbank система за брутен сетълмент в действително време.

Да „ шведваш “ се трансформира в пълновръстен глагол от шведския речни, обвързван с този вид разплащания.

В рамките на няколко години, в случай че сегашният тренд при потреблението на кеш продължи, шведите биха могли да попаднат в обстановка, в която парите в брой към този момент няма да бъдат одобрявани на никое място като средство за разплащане.

В Норвегия се вижда сходен развой като норвежката и шведската централна банка работят взаимно в тази тенденция.

В еврозоната кешът към момента се употребява с приоритет. Стойността на съществуващото количество пари в брой в страните от групата е еквивалентна на 10% от техния брутния вътрешен артикул, в съпоставения с Швеция, където тази стойност е едвам 1%.

През идващите години ще се наложи да бъдат взети редица сложни решения.

Пазарът на разплащания би трябвало да бъде регламентиран и следен посредством нови способи, с цел да може да извърши задачата за обезпечаване на безвреден, ефикасен и изчерпателен метод за разплащанията.

Тук става въпрос за изцяло отменяне на книжните пари и монетите.

Алтернатива на това решение е да бъде въведена като допълнение към книжните пари и монетите цифрова валута, сходна на е-кроната.

Издадената от Централната банка на Швеция цифрова валута е нова и относително едва изследвана опция за разплащане, която притегля все по-голям интерес измежду другите национални банкови институции.

Основната идея на е-кроната е да бъде цифрова и конвертируема по отношение на книжната крона в съответствие 1 към 1.

От самостоятелна позиция е-кроната може да се съхранява на мобилния телефон, в дебитна или кредитна карта и в цифрова сметка.

Riksbank е осигурила комфортна инфраструктура за разплащане, която да спомага за развиването на цифровата валута.

В взаимозависимост от обсега и от избора на дизайн налагането на е-кроната може да докара до разнообразни последствия. Нейното влияние върху финансовата система зависи от това какъв брой огромно е търсенето на валутата при другите условия.
По публикацията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР